Copenhagen Maker Festival er for hele familien

Der er nok ting at bruge børnepenge på, når man er en familie med to teenagedrenge på 13 og 15 år. Alligevel var hele familien Dahlberg enige om, at der kun var en ting at tage sig til, da Copenhagen Maker Festival blev afholdt den sidste weekend i september.

Af Jonas Jung


 

Det er lørdag formiddag og anden dag af Copenhagen Maker Festivalen, tæt placeret på den nye Carlsberg Station på ydre Vesterbro i København. Det er også anden dag i træk at Familien Dahlberg med drengene Julius og Oskar, på henholdsvis 13 og 15,  er mødt op for at deltage i festivalens aktiviteter.

Og selvom at mor og far ikke længere er et par, var der stadig ingen tvivl om at hele familien måtte afsted, fortæller mor til drengene, Eva Dahlberg.

”Egentlig så jeg opslaget omkring festivalen på Facebook, så jeg ringede til far Anders, og foreslog om vi ikke skulle tage på familietur. Også selvom at det var hans weekend. Og så blev der ellers købt armbånd til hele familien for de børnepenge, jeg har stående, hvis der er et eller andet, vi alle sammen vil”, forklarer hun.

**

At tegne, bygge, tale og være sammen

**

 Selvom at dag to først lige er startet, er der noget, der tyder på, at mors beslutning om at tage hele familien med, var den helt rigtige.  I går blev der spist 3D-printede pandekager og tegnet med 3D-pinde, og i dag har hele familien Dahlberg allerede nået at tegne deres eget drømmehus i den virtuelle verden, med hjælp fra Den Fynske Spilfabriks virtuelle briller.

Ifølge Julius på 13 er det netop sammenværet med hele familien, der gør festivalen til noget særligt.

”Hvis man er i biografen, så er det jo bare en time eller sådan noget. Så taler man jo heller ikke så meget sammen, man ser bare noget, og så går man hjem. Her går man ind, og man er sammen med familien, kigger på tingene sammen og bygger måske endda noget sammen. Og det er bare rigtig rart,” fortæller han. 

**

Maker-kulturen skal være for hele familien

**

Det er første gang at Copenhagen Maker afholder festivalen, der er den største af sin slags i norden. Festivalen er sat i verden for at samle hele Maker og ”gør-det-selv”-bevægelsen under et samlet tag med både talks, workshops og events. Med hjælp fra blandt andet Conrad Elektronik og over 100 frivillige er festivalen blevet stablet på benene, og kommunikationsansvarlig for festivalen, Stina Odgaard-Sabally, er ovenud til tilfreds med modtagelsen fra de deltagende.

Det er jo så skønt at se, hvordan både voksne og børn, tager imod hele det her gør-det-selv-koncept.,” forklarer Stina Odgaard, og fortsætter:

”At gøre, tænke, lære og designe. At være nysgerrige over for den verden, vi lever i, og bruge vores hænder til noget. Og at gøre det sammen. Det er det Maker-kulturen handler om.”

**

Der er ting, der skal nås

**

Hos familien Dahlberg har man taget et velfortjent kaffehvil, inden lørdagens aktiviteter fortsætter. Julius vil gerne lave en t-shirt med sit eget tryk. Oskar vil gerne lave en solcelle mobiloplader, og mor glæder sig til en talk om hvordan man kan 3D-printe keramik.

Så selvom at der stadig er ting, der skal nås, er familien enige om at festivalen indtil videre har levet op til forventningerne.

”Jeg vidste ikke så meget om festivalen, før vi kom, men jeg synes det er mega sejt at være her. Så på en måde har det været over, de forventninger jeg havde”, forklarer Julius, der bliver bakket op af mor Eva.

”Egentlig var det jo svært at vide hvad man præcis kunne forvente. Men jeg havde et håb om at jeg skulle få fingrene i noget, se noget, opleve noget og blive klogere på noget. Og indtil videre er det jo gået meget godt”, afslutter Eva med et smil.