Nyhed: Maker er en del af Fab City

Source: fab.city

Source: fab.city

Foreningen Maker går sammen med Underbroen, Dansk Design Center, Space10 og Københavns Kommune om at få Fab City-initiativet til Danmark. Fab City er en ambitiøs vision for, hvordan vi kan imødekomme byernes udfordringer ift. forurening og urbanisering.

Af Stina Odgaard-Sabally


Byerne koger! FN vurderer, at i 2050 vil 66% af verdens befolkning leve i byerne. Dermed er byerne et rigtig godt sted at starte, hvis vi vil smøge ærmerne op og handle på klimaudfordringerne. Fab City er et initiativ, der leverer en ambitiøs vision for, hvordan vi skaber en ny økonomi baseret på distribueret data og en cirkulær infrastruktur for fremstilling og produktion. Det er en vision, hvor de tilsluttede byer forpligter sig på at være 50% selvforsynende i 2054!

Tankesæt fra maker-bevægelsen kommer byerne til undsætning

--

Fab City tager værdier og tankesæt fra Fab Labs og skalerer det op i byskala. Dermed inspireres Fab City af maker-metodikker som eksperimentering med lokal produktion og distribution af eksempelvis energi, fødevarer og produkter, kryptovaluta, gentænkning af uddannelse, ny teknologi, open source osv. Det er altså maker-bevægelsens udfordring af traditionelle forretnings- og produktionsmodeller, der er central i visionen for, hvordan vi skaber fremtidens cirkulære byer.

Derved bliver maker-bevægelsens kendetegn, græsrodsinnovation og modet til at eksperimentere, centralt i Fab City, der søger at koble græsrodsbevægelserne med private og kommercielle virksomheder:   

Vi bør ikke være bange for kommercialisering. Det er dér den helt store forandringsmuskel er
— Christian Villum, Dansk Design Center

Det gratis open source software-system, Linux, er et skoleeksempel på en open source forretningsmodel, hvor både brugere og kommercielle virksomheder sameksisterer. Og det er den form for forretningsmodeller, hvor der virkeligt er innovations- og forandringspotentiale, fortsætter Christian Villum.

Byerne koger - en fælleskoordineret løsning

Løsningen på byernes udfordringer bør være en fælles koordineret og samordnet indsats, hvor innovative initiativer fra borgere, kobles med private virksomheder og understøttes af det offentlige. Dette tværsektorielle samarbejde fungerer allerede i Fab Labs og makerspaces rundt om i verden. Grundlaget for Fab City eksisterer allerede - nu handler det om at få flere produktionsvirksomheder ned i de lokale Fab Labs for at hente inspiration til, hvordan de f.eks. kan tracke rest-materialer, så andre virksomheder kan købe dem og affald undgås.

Visionen er altså klar: byen skal bort fra et lineært økosystem (“Products in - trash out” (PITO)) til et cirkulært (“Data in - Data Out” (DIDO)). Derfor er open source videndeling essentielt - på globalt plan. Og det er præcis, hvad Fab City netværket kan.

 

**

Første skridt: Fab City Global Summit 2017

**

På Fab City Global Summit i september mødes toneangivende folk fra erhvervslivet, virksomhedsledere, politikere og makere til at diskutere, hvordan de centrale strategier i Fab City konkretiseres og gøres forståelige for menig mand. Det sker over to dage, hvor første dag har internationalt fokus på, hvordan videndeling kan flyde ubesværet på tværs af kontinenter. Anden dag sættes Fab City ind i dansk kontekst og man diskuterer, hvordan vi bedst overfører Fab City principperne til Danmark.

**

#reinventingcities

**

Foreningen Maker inviterer i samarbejde med Underbroen til Maker Meet Up d. 31 august fra 17-21. Her kan du høre mere om, hvad Fab City er og møde virksomheder og borgere, der arbejder med maker-metodikker og cirkulære tankesæt i hverdagen. Læs mere om programmet her.

Fra d. 8-10 september løber maker-festivalen Copenhagen Maker af stablen i Carlsberg Byen. Her stiller vi skarpt på fremtidens samfund, Society 4.0 og derfor også på Fab City! Kom forbi festivalen og oplev mere end 80 workshops og showcases, talks og mød 200+ makere. Læs mere her.

Indtil vi mødes til Maker Meet Up, kan du læse mere om Fab City her.