Copenhagen Maker og Københavns Erhvervsakademi står sammen

CRW_4892.jpg

I fremtiden er det påkrævet, at Københavns forskellige gør-det-selv værksteder samarbejder på tværs af ressourcer, mener KEA – Københavns Erhvervsakademi. Årets Roskilde Festival blev i den forbindelse startskuddet til, hvad der har forhåbentligt skal blive et frugtbart venskab fremadrettet. 


Af Jonas Jung

For 4. år i træk havde Copenhagen Maker, Danmarks førende organisation indenfor gør-det-selv kulturen i Danmark, fundet sig til rette i City Center East på årets Roskilde Festival.

Alligevel var det første gang, at en af Danmarks mest innovative, og kreative, skoler, KEA, var med som officiel samarbejdspartner og primus motor på projektet.

Kun et år forinden havde projektleder Gunnvá Nolsøe og et par af hendes kollegaer, påbegyndt de første undersøgelser i håb om at finde et Roskilde-samarbejde, der kunne være med til aktivere nogle af de unge, skolen i forvejen forsøger at henvende sig til.

Og det var da også på sidste års festival, at de første gang stødte ind i en ung mand med store krøller i Makerspacet, der i lange vendinger forklarede om plastik og fordelene ved at genbruge det.

At den samtale senere skulle blive startskuddet til København Erhvervsakademis egen bod i Maker-området, var egentlig en naturlig ting.

- Vi var meget betaget over den her unge mand, og det han havde at fortælle, forklarer Gunnvá Nolsøe.

- Det gav bare så meget mening for os at være med sådan et sted som Maker. Både på grund af den målgruppe som vi selv henvender os til, men også fordi at vi sammen ville kunne stå så meget stærkere. Hvis det bare var os, der stod på en mark i vores egen bod, ville der nok ikke være lige så meget pondus, forklarer Gunnvá.

Hos Foreningen Maker kunne man ikke være mere enige.

- Det har været helt fantastisk at arbejde sammen med KEA. Vi er glade, for at det kunne lade sig gøre, og at de har haft lyst til at være med om bord. Det har gjort hele set-uppet på Roskilde stærkere. Nu håber vi, at de både har lyst til at være med her, og i alle andre sammenhænge, fremadrettet, fortæller kommunikationsansvarlig for Foreningen Maker, Stina Odgaard-Sabally.

Fra plast til pløk

Hvad angår den unge mand med de store krøller, viste det sig faktisk at han i forvejen var en af KEA’s egne elever. Og på årets festival var det også den 28-årige Frank Christensen, der endte med at være den ledende skikkelse og udvikler på KEA’s eget projekt ”fra plast til pløk,” hvor han og resten af de frivillige studerende fra skolen, forvandlede festivalgæsternes restplastik til teltpløkker.

Netop historien – at ting der anses som skrald, rent faktisk kan have en værdi – var også det vigtigste budskab at få frem. Den mission lykkedes.

- Alle har jo meninger og holdninger, når det kommer til bæredygtighed, plastik og al den slags. De fleste ved jo godt, at det er et problem fortæller Frank Christensen og fortsætter:

- Det var netop det, vi håbede på at pille ved. At ændre folks bevidsthed og få dem til at indse, at det er et problem, men også at der er et potentiale i forhold til at gøre noget ved den her ”brug og smid væk”-kultur, vi især har her i Nordeuropa.

- Men tit var det inden vi overhovedet, havde sagt noget, at det selv gik op for folk og at de så pointen. På den måde var det jo dejligt at se folk, der i forvejen havde været forbi vores stand, komme tilbage med deres venner for at vise dem, hvad vi havde gang i, siger Frank.

Et samarbejde for fremtiden

I løbet af festivalen nåede Frank og resten af de frivillige af smelte plastik om til knap 50 unikke teltpløkker. Håbet er, at man i fremtiden kan gøre det endnu mere hands-on, så det er festivalgæsterne selv, der får lov at gøre arbejdet.

- Nu skal konceptet bare forfines, som Frank Christensen siger.

På samme måde er Gunnvá Nolsøe heller ikke i tvivl om, at det er potentiale for et unikt fremtidigt samarbejde i mellem KEA og Foreningen Maker.

- Det har været legende let, et ligesindet samarbejde, med fantastiske og dedikerede mennesker. Det har været så stor en fornøjelse at se alle de unge mennesker stå i regnen og lave teltpløkker. Eller regnslag ud af plastikposer, da regnen endelig kom. Det kunne ikke være bedre, fortæller Gunnvá.

Alligevel peger hun på, at der i gør-det-selv kulturen og Maker-miljøet, stadig er masser af uforløst potentiale i forhold til vidensdeling på tværs af de mange værksteder og foreninger, der efterhånden findes.

- Når vi alle sammen har forskellig viden, forskellige ressourcer, så er det vigtigt at vi alle sammen arbejder for et mere åbent miljø, hvor det bliver mere almindeligt at dele alt fra maskiner til lokaler med hinanden. På den måde kan vi styrke hele bevægelsen, siger Gunnvá.

Hertil er Stina Odgaard-Sabally og Foreningen Maker kun enige.

- I fremtiden skal vi selvfølgelig blive bedre til at bruge hinanden, og det er netop også en af de ting, vi prøver på. Både med Roskilde-festivallen, men også vores egen festival, der er den største DIY-festival (do-it-yourself) i Nordeuropa.

- Maker-kulturen er kommet for at blive, og med KEA’s vilje til at hjælpe på vej, og den synergi, der er i mellem vores formål, er vi meget spændte på, hvad vi sammen kan drive det til, afslutter Stina Odgaard-Sabally med et smil.

Foreningen Maker vil igen i år slå dørene op til Maker-festivalen Copenhagen Maker i Stødpudelagret i Carlsberg Byen. Festivalen afholdes fra den 8-10 september. Billetsalget er i gang.