Overvågning af medarbejdere på Roskilde Festival

Når Big Brother kigger med

Der er ingen tvivl om, at vores online og offline adfærd i stigende grad bliver overvåget, men der er delte meninger om, hvorvidt eksempelvis dataovervågning udfordrer vores privatliv eller skaber tryghed. Er det en service når nogle virksomheder kan forudsige, hvornår du har brug for toiletpapir eller er det uhyggeligt?

Af Lærke Andreasen


Overvåget på festival

Et sted, hvor overvågning er blevet brugt på mange forskellige måder er Roskilde Festival. I en uge om året er ca. 100.000 gæster med til at skabe en enorm mængde data, som festivalen bl.a. har indsamlet via deres app. Dataen var bl.a. med til at forudse, hvilke koncerter festivalens sikkerhedspersonale skulle være ekstra opmærksomme på.

Morten Ydefeldt har været på Roskilde Festival siden 2006. I år har han bygget en GPS tracker, som blev brugt af festivalens beredskabskontors personale. Vi har haft en kort snak med ham om GPS tracking.

Tracking for en bedre sikkerhed

Formålet med trackeren er at gøre beredskabspersonalet, som bl.a. dækker over social workers og medics, i stand til at lokalisere og dermed hjælpe hinanden. Hvis der opstår en situation, kan der nemt sendes relevante medarbejdere til en præcis lokation. Trackeren er en billigere og nemmere løsning end den tidligere, som indebar at personalet blev tracket på deres egne telefoner. Det skabte utryghed hos medarbejderne som var nervøse for at blive tracket når de havde fri fra arbejde. De nye GPS trackere kan ligge i personalets biler eller bæres rundt, så deres lokation bliver delt med deres kolleger.

Data fra trackerne bliver brugt live til at lokalisere medarbejdere på festivalen og har i år indsamlet 190.000 datapunkter på Roskilde Festivals servere. Morten har løbende været i dialog med festivalen og har planer om at bygge flere og mindre trackere med bedre batterilevetid til næste år. Han har desuden planer om at komme til at tracke flere forskellige ting til næste år: “Lige nu tracker vi mennesker og biler. Jeg ville gerne tracke ting.”

GPS Trackeren

GPS trackerne er udtænkt, designet og produceret fra bunden af Morten og Roskilde Festivals IT-gruppe. De består af fire komponenter; en arduino, en batterioplader, en ‘mobiltelefon’ (SIM kort) og en GPS. Hvert 45. sekund sender trackeren information til Roskilde Festivals servere, som så lægger lokationen ind på et kort. Artist transport oplevede bl.a. færre opkald i år med efterspørgsler, da dataen gjorde det muligt at se, hvor medarbejderne befandt sig.  

“Behovet for tracking af medarbejderne har været der i hvert fald siden sidste år,” siger Morten, men det er først i år, at GPS trackerne er blevet til virkelighed på festivalen.

Morten er ikke bange for den stigende grad af overvågning:  “Alle jeg kender og alle jeg har noget at gøre med kan se hvor jeg er henne. Det har jeg ikke noget imod.”

Deltag i debatten

Til Maker Meetup i UNDERBROEN d. 2. august kl. 17:00 - 21:00, kan du møde Morten og høre hans talk om behovet for overvågning, Roskilde Festivals tracker og hvordan du bygger din egen. Her vil udviklingen inden for overvågning blive taget op og set på fra nye spændende vinkler. Morten har desuden planer om at diskutere, hvordan man kan gemme sin data, så man kun selv har adgang til det.