Techequality?

I en verden hvor teknologien er i hastig udvikling, opstår der flere hidtil ubesvarede spørgsmål. Et af dem er, hvordan kønsulighed i tech-fagene vil påvirke os i fremtiden. På årets Roskilde Festival indbød Foreningen Maker til debat om netop det emne.    

Af Jonas Jung


”Techequality” stod som en af overskrifterne, da Foreningen Maker i år annoncerede deres program til årets Roskilde Festival. Et program der udover faste brugeraktiviteter som 3D-print, ”Repair Café,” lasercutting etc.  for første gang også bestod af talks fra nogle af de mest fremtrædende stemmer inden for DIY og Maker-kulturen.

En af de oplægsholderne var Mariano Alesandro, der til daglig arbejder som Head of Future Thinking and Technology i designorganisationen ”INDEX: Design To Improve Life.”

Og han havde netop i sinde at byde festivaldeltagerne op til en debat, der skulle diskutere, manglen på kønslighed i tech-fagene.

Hvorfor er det vigtigt, at vi skal have flere kvinder i tech-industrien?

 - Det sjove er jo, at vi rent faktisk havde masser af kvinder i tech-fagene frem til slutningen af 70’erne. Men der skete et skift, da computeren kom frem. Derfra var computeren kun noget drenge fik, forklarer Mariano Alesandro og fortsætter:

- Rent markedsføringsmæssigtvar kampagnerne målrettet mænd med computerspil osv. Så forældrene købte computere til drengene, men ikke til pigerne.  Og det er på det tidspunkt at adskillelsen i tech begyndte.

- I øjeblikket er vi i gang med den 4. revolution indenfor teknologien, med kunstig intelligens, 3D-print og alle de her ting, og det er et faktum, at fremtidens jobs kommer til at være meget mere teknologibaserede.

- Derfor er det også vores vigtigste opgave at løse den her udfordring med manglen på kønslighed i teknologiindustrien, siger Alesandro.

Hvorfor?

 - Lad mig give et eksempel. Da Apple releasede deres sundhedsapp for nogle år siden, kunne den både måle blodsukker, tælle skridt, vægt og alt det her. Men den manglede en funktion der kunne overvåge menstruationscyklussen.  Den opdatering kom først et år efter, forklarer Alesandro.

- Pointen er, at vi ved at 52 procent af al teknologi, der bliver brugt, bliver brugt af kvinder. Så selvom at vi har en overvægt af kvindelige brugere, bliver de stadig overset, fordi dem der udvikler produkterne er mænd.

- Og det er jo klart. Hvis vi sidder 5 mænd og nul kvinder,  er det kun naturligt, at vi udvikler ting, der har udgangspunkt i vores egne ønsker og behov. Derfor er det altafgørende at vi i fremtiden får et miks af kvinder og mænd, så udviklingen kommer til at appellere til begge køn.

Kvinder gider ikke tech

En af de gængse pointer, der gør sig gældende i diskussionen om kønsulighed i tech-industrien, er, at de jobs og de arbejdsmiljøer der findes, ikke er attraktive for kvinder at blive en del af. Den påstand afviser Mariano Alesandro og peger i stedet på at ansvaret ligger et andet sted.

- Efter min overbevisning så handler det også om manglen på kampagner, der er målrettet kvinder. Vi bliver nødt til at vise, at der rent faktisk er muligheder i den her branche. Det gælder både politisk, men det gælder også os, der allerede er beskæftiget med teknologi.

Men er det ikke bare kvinderne, der ikke gider?

- Jo, og det er også fint, hvis de ikke gider, siger Alesandro.

- Men for mig, så handler det om, at de ikke får muligheden. De har krav på at vide, hvad der eksisterer, og hvilket potentiale der også er for dem. De ved godt at uddannelserne findes, men de har ikke motivation for at gå i gang med dem. Det er den kultur, vi skal være med til ændre.

Fremtiden for kvinder i tech

Ser man på tallene herhjemme fra er 80 procent af de beskæftigede i teknologiindustrien allerede mænd.  

Flere undersøgelser peger desuden på at mere end 50 procent af de unge, der starter i skole i dag, i fremtiden skal besidde jobs, der stadig ikke er opfundet. Af den årsag kan man altså spørge sig selv, hvad der vil ske, hvis der ikke bliver gjort en indsats for at ændre på tingene.

- Når jeg går ud i Makerspacet og kigger, og ser på hvem der bygger møbler. Eller hvem der leger med plastik. Så er størstedelen nok kvinder. Men dem der sidder med de hardcore ting, lodning osv., det er kun mænd.

- Jeg ville ønske, at det var ligeligt fordelt. Sådan er det ikke. Mit håb er, at det vil være sådan i fremtiden, siger Alesandro.

- Men det kommer til at tage tid. Vi ved, at de største kulturelle ændringer sker over flere hundrede år. Pointen er bare, at hvis vi ikke gør noget nu. Hvis vi forsætter med den samme struktur, som vi har haft de sidste 1000 år. Så går det ikke.

- Ansvaret ligger aller steder, afslutter Mariano Alesandro.

Hos Foreningen Maker arbejdes der for at sætte fokus på kønslighed inden for teknologi og digitale kompetencer. Vi ser tendenser på, at teknologi kommer til at præge alle fremtidige jobs i højere eller mindre grad. Derfor vil det skabe kønspolitiske uligheder, hvis ikke et lige stort antal mænd og kvinder tilegner sig lige kompetencer inden for håndteringen af teknologi.